Naar aanleiding van de fraude bij schadereparaties, aan de kaak gesteld door het Verbond van Verzekeraars, heeft D66 op 24 juni schriftelijk Kamervragen gesteld aan de ministers van Veiligheid en Justitie en van Infrastructuur en Milieu. Dit meldt de Tweede Kamer. D66 wil onder meer weten of de ministers bereid zijn in te grijpen als de autoschadeherstelbranche er zelf niet in slaagt het structurele fraudeprobleem op te lossen.
Autoverzekeraars
Acht autoverzekeraars ontdekten dat er bij ruim 10 procent van de schadereparaties sprake is van fraude. Uit een steekproef bleek dat bij de fraudegevallen de werkelijke herstelkosten gemiddeld ruim achttien procent lager uitvallen dan de calculatie op basis waarvan is vergoed – met uitschieters tot boven de vijftig procent. Het Verbond heeft daarop een beroep gedaan op de schadeherstelbranche om de problematiek uiterst serieus te nemen: “De branche moet erkennen dat er sprake is van een structureel probleem en maatregelen nemen om fraude te voorkomen.”
Audits
Voor de D66-Kamerleden Magda Berndsen-Jansen en Stientje Van Veldhoven gaf dit reden tot de Kamervragen. Ze willen weten wat de ministeries doen met de oproep van het Verbond aan de autoschadeherstelbranche om maatregelen te nemen en of ze de plannen van het Verbond steunen om periodieke controles cq. audits op reparaties uit te voeren en incidenten met schadebedrijven systematisch te registreren. Ook willen ze weten wat de ministers vinden van het voornemen van het Verbond om standaard een kopie van de oorspronkelijke calculatie naar de voertuigeigenaar te sturen zodat deze bij de verzekeraar aan de bel kan trekken over dubieuze herstellers.
Bovendien vragen ze op welke manier het Openbaar Ministerie en de politie “invulling en uitvoering gaan geven aan ‘fraude door herstelbedrijven’.