Per 1 oktober is de gezamenlijke branchenorm voor schadeherstellers van kracht. Dit melden Focwa en Bovag, die de komst van één norm al eerder dit jaar aankondigen.
Vertrouwen
De gezamenlijke branchenorm is afgesproken door Focwa en Bovag in overleg met een College van Deskundigen, bestaande uit marktpartijen uit de sector, waaronder een vertegenwoordiging van opdrachtgevers. Vanaf 1 oktober 2018 zal de branchenormering schadeherstel de FOCWA Standaard categorie 2 (totaal herstel) en het BOVAG Erkend Schadeherstel vervangen. Volgens de brancheorganisaties draagt de norm bij aan het vertrouwen van consumenten en zakelijke opdrachtgevers in de branche, én die hen kwalitatief hoogwaardig schadeherstel garandeert.
Auditen
Voor een erkenning moeten schadeherstelbedrijven zich iedere twee jaar opnieuw laten auditen. Tussentijds zal er een jaarlijkse inhoudelijke check plaatsvinden door de desbetreffende brancheorganisatie. Ketenbedrijven kunnen zich zoals voorheen middels een ketencertificering laten auditen.
Voor de certificering van de branchenormering wordt gekeken naar de geldigheidsdatum van het laatst verkregen certificaat (FOCWA Standaard categorie 2 en/of BOVAG Erkend Schadeherstel), dat een geldigheidsduur van twee jaar krijgt. Focwa en Bovag hebben samen afspraken gemaakt met drie certificerende instellingen: DEKRA, KIWA en SGS.
Om de inhoud, uitwerking en afstemming van de branchenormering schadeherstel verder vorm te geven zodat kwaliteit ook in de toekomst geborgd kan blijven, richten Focwa en Bovag samen een Stichting Branchenormering Schadeherstel op.