In Amerika hebben onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) een zelfherstellende lak ontwikkeld waarmee een auto zich zelf repareert na schade. Dit meldt het Algemeen Dagblad.
CO2
Het gaat om een zelfherstellend polymeerplastic waarmee kleinere schades zoals scheuren en krassen automatisch worden hersteld. Volgens het AD bewijst de lak het milieu een dienst door de benodigde CO2 voor het proces uit de lucht te halen: “In een kras worden de cellen blootgesteld aan de lucht en daar gebruiken ze de energie van licht om CO2 uit de atmosfeer te vangen. De beschadigde gebieden vergroten zich en sluiten op die manier scheuren en krassen. In tegenstelling tot bestaande zelfherstellende oppervlakken, heeft het nieuwe materiaal geen warmte, UV-lampen of andere speciale apparatuur nodig. De zon is genoeg.”
Fotosynthese
De techniek is rechtstreeks afkomstig van planten, aldus het AD: “De onderzoekers hebben polymeer afgewisseld met chloroplasten, het celgedeelte dat verantwoordelijk is voor fotosynthese in planten.” (Bron: Algemeen Dagblad)